edwin reurings lezen
Edwin Reurings

Ik was begin twintig toen ik voor het eerst interesse kreeg in spiritualiteit in de vorm van spirituele boeken en yoga, daartoe geïnspireerd door mijn toenmalige vriendin. Een compleet nieuwe wereld opende zich voor mij. Als student informatica en kennistechnologie (kunstmatige intelligentie) had ik mijn rationele kant ontwikkeld. Nu kwam ik meer in contact met mijn gevoelens en intuïtie. Toen onze relatie eindigde was dat pijnlijk. Ik las veel spirituele boeken, onderzocht mijn christelijke wortels en beoefende daarnaast hatha yoga, kundalini yoga en verschillende soorten meditaties.

De spirituele activiteit leidde tot een periode waarin ik eenheid ervaarde met Jezus, God, mensen en de wereld. Ik voelde veel liefde voor mijn ex-vriendin en tegelijkertijd ook frustratie omdat een hereniging uitbleef. Mijn frustratie plus een ongelukkige interpretatie van een religieuze bron leidde tot twee situaties waarin mijn onvrede tot uiting kwam. Ik kon mijzelf dat toen niet vergeven en had veel last van schuldgevoelens.

Een zeer donkere periode volgde. Ik raakte mijn baan kwijt, was spiritueel de weg kwijt, voelde me alleen en door God verlaten. Ik reisde naar Israël, Jordanië en Egypte, tevergeefs op zoek naar inspiratie. Thuisgekomen hoorde ik via een yogacontact over Sai Baba, een man in India die zei dat hij één was met God. Ik las vele inspirerende verhalen over hem en ik kreeg hoop dat hij mij spiritueel weer tot leven kon wekken. Ik bezocht hem verschillende keren in India waaronder een verblijf van een half jaar. Naast de bezoeken aan zijn ashram leefde ik voornamelijk als een kluizenaar. Het leven liet mij in die periode zien dat spirituele kracht het beste onder leiding van liefde kan worden geplaatst.

Ondanks mijn verwarrende tijd in India kon ik mijn eerdere ervaringen van eenheid niet vergeten. Ik wíst dat er een bron van liefde bestond die onvoorwaardelijk is en die in mij en door mij heen kon werken. Ik wist ook dat de potentie van de mens zoveel groter is dan wat ik vroeger dacht en dat mijn identiteit niet beperkt is tot mijn lichaam. Ik kon dit alles echter lange tijd niet meer ervaren en dat frustreerde me zeer. Ik bleef zoeken naar wegen om mijzelf weer te openen voor liefde.

In 1998 vond ik een cursus in wonderen. Ik kreeg antwoorden op de vragen die mij restten na het eerder lezen van de Bijbel. Een cursus in wonderen landde steeds dieper in mijn hart en er ontstond een groot verlangen om hier ooit over te delen met anderen. Met een aantal mannen uit Haarlem begonnen we een gespreksgroep rondom de cursus.

Sinds 2005 heb ik diverse leraren op het gebied van non-dualiteit bezocht, waaronder Gangaji, Eckhart Tolle en Adyashanti. Ook beoefende ik het meditatief zelfonderzoek van Ramana Maharshi en The work van Byron Katie. Het zelfonderzoek en een cursus in wonderen waren voor mij twee directe wegen om thuis te komen in het hart.

Tot 2003 werkte ik in diverse rollen binnen het ICT-werkveld, waaronder die van docent op het vlak van kunstmatige intelligentie. Mijn verlangen om de cursus te delen en de energie die ik kreeg in groepen rondom improvisatietheater leidden tot een beslissing om het roer om te gooien. Ik volgde een jaaropleiding tot trainer en coach die toen trainen met hart en ziel heette.

Aansluitend startte ik met Groeiedag training & coaching. Ik oefende met mensen het improviserend spreken voor groepen (video) en ook individueel. Ik faciliteerde open en besloten groepen voor particulieren en mensen in organisaties. Daarnaast begeleidde ik een tijdje groepen in geweldloze communicatie waarvoor ik ook een trainersopleiding volgde. Ik vond verdere verdieping door het ontwikkelen en geven van cursussen ‘begeleiden van groepen’ en ’tevredenheid in je dagelijks leven’. Ik volgde opleidingen in non-duale coaching en therapie en trainingsacteren.

In 2016 wilde ik de thema’s sensualiteit en seksualiteit in relatie tot spiritualiteit dieper onderzoeken. Ik volgde bij o.a. centrum Helios tantraworkshops en -retraites en een opleiding om op professionele basis tantramassages te geven. Naast het geven van deze massages vanuit mijn praktijk ‘sense of being’ faciliteerde ik met een vriend uitwisselingsbijeenkomsten voor massageliefhebbers. Daarnaast begeleidde ik een tijdje sessies in meditatief zelfonderzoek.

Meermaals heb ik in mijn leven perioden van eenheid met alles en iedereen ervaren. Dergelijke perioden stopten omdat ik twijfelde aan mijn ware identiteit. Na een dergelijke periode vond ik overlap tussen aspecten van mijn ervaring en sommige symptomen van psychiatrische diagnoses. Ik interpreteerde bijvoorbeeld synchroniciteit als betrekkingswaan. Ik ervaarde een tijdje hoe het is om te geloven in de classificatie ‘bipolair’. Liefde was voor mij het bevrijdende antwoord op deze vergissing. (video)

In 2020 nam ik met Eva Ouwehand initiatief tot het project spiritualiteit in balans. Met dit project willen we mensen o.a. meer inzicht laten vinden in de verwarring die op kan treden rondom de interpretatie van spirituele ervaringen. Met behulp van participatief drama en rollenspel gaan Eva en ik in gesprek over spiritualiteit met groepen ervaringsdeskundigen en behandelaren in de zorg. Verder spreken we hierover op symposia en tijdens bijeenkomsten.

Met Herinner liefde geef ik gehoor aan een jarenlange innerlijke roep om met anderen te delen wat mijn hart ten diepste raakt. Dankbaar zie ik hierin meerdere lijnen in mijn leven samenkomen. Ik geniet van (onvoorwaardelijk) liefhebben, improviseren, zeilen, wandelen, zingen, gitaar spelen, muziek delen, dance, laugh, meet en verbinden met jou.

en_US