Een cursus in wonderen

Een cursus in wonderen

Een Cursus in wonderen is een cursus in de vorm van een boek. Je kunt er jezelf beter mee leren kennen, meer geluk ervaren en je relaties liefdevoller maken. Hiervoor is een verandering van gedachten noodzakelijk. Het beoefenen van Een cursus in wonderen inspireert je om jezelf en anderen op een nieuwe manier te zien. Liefdeloze en veroordelende gedachten verliezen daarbij gaandeweg steeds meer hun overtuigingskracht. Ze maken plaats voor een visie die ruimte geeft aan jouw natuurlijke ervaring van geluk en onvoorwaardelijke liefde.

De beoefening van de Cursus leidt tot wonderen. Door een verandering van gedachten ervaren we het wonder van liefde, waar angst en onvrede was. We gaan deze liefde dan ook steeds meer weerspiegeld zien in de mensen en de wereld om ons heen. We gaan inzien dat wat mensen doen óf een uiting van liefde is, óf een vraag om liefde. In onze aanvaarding van wat nu ís, vinden we een sleutel tot geluk. In steeds meer situaties kunnen we genieten en rusten in onze liefdevolle Oorsprong of ons laten inspireren om dat te leren.

Een cursus in wonderen herinnert ons op allerlei manieren aan onze fundamentele onschuld. Dat beleven we op een diep niveau wanneer we de onschuld van anderen ook zien. De Cursus leert ons oordelen over anderen en onszelf los te laten. We pakken zo de oorzaak van alle vormen van lijden en conflict bij de wortel aan. We maken ruimte voor Geluk in onszelf.

Liefde koestert geen grieven. (ECIW, WdI.68.t)

Het ontstaan van de Cursus

Een cursus in wonderen is een boek dat op wonderlijke wijze tot stand is gekomen. In 1965 hoorde dr. Helen Schucman, een Amerikaanse psychologe en universitair hoofddocent, een innerlijke stem: ‘Dit is een cursus in wonderen. Maak alsjeblieft aantekeningen’. Aanvankelijk dacht Helen na het horen van deze stem dat ze gek geworden was. Haar collega, dr. Bill Thetford, moedigde haar echter aan om de suggestie toch te volgen. De stem bleek een antwoord op haar besluit om Bill te helpen een uitweg te vinden uit een langdurige conflictsituatie op hun werk aan de universiteit. Gedurende zeven jaar ontving Helen woord voor woord de tekst van ‘de Cursus’. Bill hielp haar daarbij door alle aantekeningen uit te typen en het gedachtengoed met haar te bespreken.

Dat Helen niet haar eigen ideeën opschreef bleek uit het feit dat zij het gedachtengoed dat ze doorkreeg zelf niet beheerste. Op sommige momenten was ze er vanuit haar sterke identificatie met haar ego zelfs fel tegen gekant. De Cursus kwam waar hij nodig was. Ze ondervonden dan ook de nodige uitdagingen bij het toepassen ervan in hun samenwerking. Helen en Bill waren de eerste studenten van de Cursus. Het doen ervan hielp hen bij de conflicten op hun werk en in hun persoonlijke levens.

Gaandeweg werd duidelijk dat de Cursus voor een groter publiek was bedoeld. In samenwerking met dr. Kenneth Wapnick en uitgeefster Judy Skutch leidde dit uiteindelijk tot de eerste openbare publicatie van ‘A course in miracles’ door de Foundation of Inner Peace. De Cursus is inmiddels in 27 talen vertaald, waaronder de Nederlandse taal.

Opbouw van Een cursus in wonderen

De opbouw van de Cursus is als volgt. Naast een theoretisch tekstboek bevat de cursus een werkboek met 365 lessen, één voor elke dag van het jaar. Ook bevat de cursus een ‘handboek voor leraren’ voor mensen die hem willen onderwijzen, in de eerste plaats door het gedachtengoed zelf in de praktijk te brengen.

Ondersteuning bij het doen van de Cursus

Een cursus in wonderen is een volledig zelfontwikkelingsprogramma dat je in principe zelfstandig kunt volgen. Toch kan het behulpzaam zijn om hierbij ondersteuning te hebben. Herinner Liefde biedt een opbouwende serie teksten ‘ECIW, een weg naar het Hart‘ en live/online bijeenkomsten ‘Leven!’ om samen de vertaalslag te maken van het gedachtegoed van de Cursus naar de praktijk van het dagelijks leven. Dat kan ook tijdens een persoonlijk gesprek.

Verdere informatie over Een cursus in wonderen

Hieronder vind je enkele audio- en video-opnamen over Een cursus in wonderen. Nederlandstalige informatie rondom de cursus vind je bijvoorbeeld op de website van de stichting Miracles in contact. Je kunt de Nederlandstalige editie aldaar, maar ook via Google kopen. Op de website van de Foundation for Inner Peace, uitgever van de Engelstalige (FIP) editie, kun je onder meer de Cursus online lezen in het Engels en je vindt er het werkboek in het Nederlands. De Engelstalige ‘Complete and Annotated Edition’, kun je aanschaffen bij de Circle of Atonement of gratis lezen via hun app.

gesprek Fleur Smelt Edwin Reurings

Fleur Smelt in gesprek met Edwin Reurings over ‘Leven!’ (Nederlands, 55 min.)

Helen Schucman and Bill Thetford

Een audio-opname waarin Dr. Helen Schucman vertelt over het proces van het ontvangen van de Cursus. (Engels, 13 min.)

Bill Thetford - Een cursus in wonderen

In deze audio-opname geeft Dr. Bill Thetford een speech over zijn leven en zijn rol bij de totstandkoming van de Cursus. (Engels, 30 min)

Eckhart Tolle over Een Cursus in Wonderen

Een video van spiritueel leraar en auteur Eckhart Tolle over Een cursus in Wonderen. (Engels, 1.5 uur)

Miracles voices

Een podcast waarin mensen delen over hun ervaringen met de Cursus, o.a. rondom het thema vergeving. Met Judy Skutch-Whitson, uitgever van de Cursus. (Engels)

Circle of Atonement website

Website van de Circle of Atonement met bronnen om Een cursus in wonderen in je leven toe te passen. (Engels)